Asigurarea retroactivă conform art. 6 alin. (3) din Legea nr. 360/2023

În Legea nr. 360/2023 este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului.

Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

În intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. 

Perioada pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială este de cel puţin o lună şi de cel mult 6 ani calendaristici (72 de luni) anteriori lunii încheierii contractului şi este cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Acest tip de contract de asigurare socială se poate încheia, în condițiile legii, de orice persoană, indiferent de cetățenie, și care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială în sistemul public sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială pentru perioade anterioare (model anexa 14 lege) se încheie, în formă scrisă, între persoana interesată sau, după caz, reprezentantul legal ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă în funcţie de domiciliul sau reşedinţa acestora.  

În situaţia în care persoana interesată nu şi-a desemnat un reprezentant legal sau mandatar şi nici nu mai are domiciliul sau reşedinţa în România, încheie contractul de asigurare socială cu casa teritorială de pensii din raza ultimului domiciliu sau ultimei reşedinţe avut/avute în România.

Contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.

Contractul de asigurare socială încetează în termen de un an de la data încheierii acestuia.

Contractul de asigurare socială încetează de drept la data decesului asiguratului.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare socială sunt, după caz:

  • actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
  • declarația pe propria răspundere (model anexa 12 lege);
  • procura specială autentificată în condițiile legii și care trebuie să conțină, în mod expres, datele de identificare ale mandantului și ale mandatarului, respectiv cel puțin: numele, prenumele, data nașterii, adresa și CNP.

Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială, în numele persoanei care va beneficia de asigurare, de a achita contribuţia de asigurări sociale datorată de persoana asigurată şi de a semna oricare documente pe care le presupun încheierea şi executarea contractului de asigurare.

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare socială pentru perioade anterioare o constituie venitul lunar asigurat ales de persoana interesată și înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

!!! La data de 1 septembrie 2024, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 3.700 lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale  aferent acestui venit este de 925 lei.

!! În situația în care, pe perioada aplicării Legii nr. 360/2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată sau cota contribuției de asigurări sociale se modifică, contractele de asigurare aflate în derulare nu vor fi afectate.

Contribuţia de asigurări sociale se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, în aceeaşi cotă prevăzută de Codul fiscal pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, respectiv 25%.

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de un an de la data încheierii contractului de asigurări sociale.

În luna decembrie contribuţia de asigurări sociale se va plăti până la data de 21 decembrie. În situaţia în care data de 21 decembrie este zi nelucrătoare, contribuţia de asigurări sociale se va plăti până în ultima zi lucrătoare anterioară datei de 21 decembrie.

În situaţia în care la data împlinirii termenului de un an, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie în funcţie de plata efectuată.

Venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat, din iniţiativa asiguratului, prin încheierea unui act adiţional (model anexa 13 la lege) la contractul de asigurare socială.

Actul adiţional la contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii competentă şi are acelaşi regim juridic ca şi contractul de asigurare socială.

După data încetării aplicabilității contractului de asigurare socială nu se mai poate încheia act adițional la acesta.

Contractul de asigurare socială pentru perioade anterioare poate fi denunţat unilateral oricând, din iniţiativa asiguratului, şi produce efecte de la data înregistrării la casa teritorială de pensii competentă a solicitării denunţării unilaterale.

În cazul denunţării unilaterale a contractului de asigurare socială pentru perioade anterioare, contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare contributiv astfel realizat se determină corespunzător plăţii efectuate.

În situaţia persoanelor asigurate pe baza contractului de asigurare socială, stagiul de cotizare contributiv se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat şi plătit, conform legii, contribuţia de asigurări sociale.

În situaţia în care, pe parcursul derulării contractului de asigurare socială încheiat pentru perioade anterioare, casa teritorială de pensii competentă constată că nu au fost respectate condiţiile încheierii acestui contract de asigurare, care au fost asumate de asigurat prin declaraţia completată, procedează la constatarea nulităţii contractului de asigurare socială.

Restituirea contribuției de asigurări sociale achitată în baza unui contract de asigurare socială pentru care a fost constatată nulitatea se face pe baza cererii depuse de asigurat.

Persoanele care au încheiat contracte de asigurare socială în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020, cu modificările ulterioare, şi nu au achitat contribuţia de asigurare socială datorată până la data de 1 septembrie 2024 pot efectua plata acestei contribuţii până la data de 21 decembrie 2024.